amandatyren.blogg.se

Den här bloggen är till för er som vill följa min vistelse som Au Pair i Skottland.

Dag 74 - MOT ISLE OF SKYE!

Kategori: Allmänt

Vaknade i vanlig tid, gick upp, gjorde vid mig och packade det sista i väskorna innan jag bar ner de och packade in de i bilen. Sen tog jag ut barnstolarna så vi fick mer plats i baksätet och packade därefter in all frukt som jag och Ebba hade köpt inför vår Isle of Skye -resa. Vid halv nio kom Ebba över och då höll jag precis på att avsluta min frukost i vardagsrummet. Ellie höll nämligen också på med sista minuten saker -bakmässan var idag ju! Så hon gjorde de sista förberedelserna inför den samtidigt som jag och Ebba gjorde de sista förberedelserna för vår tre-timmars-bilresa! :) Vi pratade även lite med Rich och Ailsa innan vi körde (vi körde ca tjugo i tio) och bestämde lite med de om hur vi skulle köra osv. De skrev in adressen på ebbas mobil-GPS och lånade till och med deras egna (riktiga) GPS till oss, dock funkade inte uttaget i min bil så batteriet dog ganska snabbt.. Men det gjorde ingenting för Rich var så snäll och väntade på oss hela resan och lät oss följa honom hela tiden! :) var mycket smidigt att köra dit - jag slapp ju köra i alla virriga rondeller i inverness! (Jag=tacksam!) så det var ganska många vägar och sträckor som var rakt på. Dock stötte vi på ett äkta regnväder efter inverness och det höll sig ganska så bra resten av vägen till Isle of skye. Men sänker inga mungipor för det! Hur tror ni Isle of skye kan se så fantastiskt ut om det inte regnar mycket där...?? ;) Så efter ganska så exakt tre timmar i bilen (+ ett toalettbesök) kom vi fram till stugan i Isle of Skye. Låt mig säga såhär: trots det dimmiga och sprejregninga vädret - Wow vilket syn. Så fantastiskt fint är det här!!!! Och dessutom slutade det regna ett tag så vi fick se ännu mer - men kommer till det snart. Vi packade ur bilen och gick in i stugan (som var kall men som värmdes upp mycket fort!) och fick en guidad visning av Chloe. Sen åt vi lite lunch och gjorde oss hemmastadda innan jag, Ebba och Ailsa körde iväg igen så att vi fick se lite av området. Så snällt! Och det var här regnet upphörde så det var en perfekt timing för vår lilla utflykt. Rich stannade hemma med barnen och påbörjade - redan då? JA! - matlagningen för ikväll när det skulle komma två gäster på besök. Dessa gästerna var dessutom före detta kockar så Rich ville verkligen imponera med sin matlagning. Därför skulle han laga mat hela eftermiddagen! Hur som helst: vi började med att åka till huset där våra kommande gäster faktiskt bodde och köpte två paket färska ägg från de. Mmmm.. Färska ägg, aldrig smakat det innan för innan den här sommaren gillade inte jag ägg.. Men ser verkligen fram emot att få prova de imorgon!! Sen lånade även Ailsa en jacka av de för hon hade tydligen kört ifrån sin därhemma! XD oh no..... Efter det körde vi ner (ca 7miles) till färjan och några shoppar. Färjan ska jag och Ebba ta på vägen hem på tisdag för då ska ju vi på vår HarryPotter-roadtrip och tydligen tar färjan oss ganska så exakt till det första stället vi skulle till. Kommer spara oss så mycket tid och energi!! :) hade tagit ca två timmar att köra runt annars.... Så vi bokade färjan inför tisdagen då och sen gick vi in i de små shopparna och kollade rundor. Därefter gick vi upp på en liten vandrarstig som var geggig och krokig och bucklig och skogig och uppochner och och och.... Och det var så fräckt! Vi kom ut till kanterna av bergen och kunde se ut över vattnet och se kusterna och Isle of Skye. Så himla fint! Och skönt med en liten promenad också! Vi stötte till och med på några söta ankor på vår väg, och om vi inte såg fel såg vi en säl ute på en av klipporna i vattnet! :) sjukt coolt!!!!! Efter vår lilla hillwalking(om man kan kalla det så..?) åkte vi till byns lilla pub och tog varsin chokladmjölk som serverades med grädde på toppen och två shortbreads. GOOOOOOTT! Utanför puben stod det också några män som spelade säckpipa. Så himla fräckt! Var jättemysigt att lyssna lite på spelandet medan man hade utsikt över vattnet kring Isle of skye! Sen körde vi hem igen och möttes av en matlagande Rich och två glada barn. Jag och Ebba la oss i vårt rum och började kolla på en film (våra gäster skulle inte komma förrän åtta och vi skulle inte äta förrän då) sen hade vi en liten paus när vi kollade på Chloes dansshow och åt även en knäckemacka med keso innan vi såg klart filmen. Då var det ganska så lagom för oss att gå ut i köket igen för då hade gästerna precis anlänt! De var hur trevliga som helst! Men vad annars kan man vänta sig av kompisarna till Ailsa och Rich...? ;) och maten......... ååååååååhhh DREGEL!! Det var sååå himla magiskt! Alla smakerna smälte i munnen på en och blandades ihop till en ljuvlig mix.. Kan inte beskriva hur gudomligt god denna maträtter var.. Kan bara säga att ända sen jag såg receptet i Ailsas och Richs kokbok, som Ailsa visade mig, har jag längtat efter att få smaka denna rätt. Och wow... Den var godare än jag hade kunnat föreställa mig! Ville aldrig att det skulle ta slut!! Haha. Och inte nog med det.. Rich hade gjort en maffig chokladkaka med hallon i och utanför som serverades med en hemmagjord hallonsås och tjockt vispad vaniljgrädde..... Fattar ni vilken lyxig måltid vi har ätit här idag? Det var underbart! Som att äta en del av himlen... Hahahah! XD Men nej.. Den här kokboken Rich och Ailsa har... JAG VILL HA DEN!! Så ska absolut skriva upp författare och titel och lägga till den på min julönskelista! Det finns så många nya recept och idéer som verkar makalöst goda och det verkar vara nyttiga saker med. Vill ha denna kokboken!! Farmor; tror du kan tycka denna kokbok är mycket intressant! Hur som helst. Efter en massa prat med alla vid matbordet (barnen hade gått och lagt sig innan vi började äta) så gick jag och Ebba in i vårt rum - Ebba gick och la sig (hon har ju varit sjuk hela veckan) och jag tänkte kolla på en film(vilket jag fortfarande ute har börjat göra, skriver ju på bloggen!!). Men ska kolla lite av en film snart, eller något avsnitt av masterchef :p haha. Får se. Först ska jag ladda upp några bilder från dagens utflykt. Och SEN säger jag också godnatt!

Kommentarer

  • Malin säger:

    Underbart, va härligt ni har det

    Svar: Ja det är verkligen fint här! :)
    Amanda Tyrén

    2013-11-17 | 12:16:14
  • Farmor säger:

    Ja det låter som en spännande dag med många upplevelser och mycket gott att käka! Kokboken låter också kul så om du får tag på en så måste jag få kika i den under julen! Nu är det snart december med alla julförberedelser, det har väl ni också! Ska du baka pepparkakor eller göra något annat typiskt svenskt till din familj. Jag skickar receptet på Bergslagspepparkakor - din farmors mor recept som du vet! Degen görs i rullar, får vila i kylen och sedan skär man kakor av den kalla degen och gräddar. Gottgott!
    Bergslagspepparkakor
    Efter ett gammalt grundrecept från Striberg

    250 g margarin eller smör
    125 g socker
    125 g ljus sirap
    ½ msk kanel
    1 msk ingefära
    ½-1 tsk nejlikor
    ½ msk bikarbonat
    410-425 g glutenfri mjölmix

    1. Lägg matfett, socker och sirap i en kastrull. Värm till strax under kokpunkten och rör till en jämn smet.
    2. Blanda ner kanel, ingefära och nejlikor och ställ svalt att stelna, t ex ute eller på balkongen under lock! Blandningen ska vara riktigt kall!
    3. Rör den kalla/stela blandningen ljus och porös, gärna i maskin. Blanda bikarbonat och mjölmix och arbeta in i kryddblandningen.
    4. Forma rullar 3-4 cm tjocka och lägg på mixmjölad skärbräda. Täck noga med plastfolie och låt stelna i kylskåpet några timmar eller högst över natten.
    5. Värm ugnen till 175°C. Skär tunna tunna skivor och lägg på bakpappersklädda plåtar. Grädda mitt i ugnen 8-10 minuter. Låt svalna på plåten.

    TIPS: Dela degen i två delar och blanda in 1 dl mandelspån i den ena delen. Forma den till en rektangulär form och täck noga med plastfolie. Den andra delen kan rullas till rund form och rullas in i plastfolie.
    Av den rektangulära delen skärs mm-tunna skivor med en mycket vass , tunn och bredbladig kniv. Lägg på bakpapperklädd plåt. Av en rektangel får man ut ca 40 st tunn-tunna kakor ca 2½ x 4½ cm. Försvinnande goda!
    Eller lägg rullarna i frysen och hyvla långa pepparkaksspån som sedan gräddas!

    Lycka till! Kram från farmor

    Svar: Tack farmor! Kanske gör pepparkakorna om jag får tiden till det!! :) de hade definitivt uppskattats av barnen kan jag ju säga... ;)Kokboken tänkte jag faktiskt lägga på min önskelista så får se om den hittas någonstans. Annars kommer jag försöka hitta den här efter jul! :)
    Längtar jättemycket till vårt julefirande i Helsingborg!! Ses snart!
    Kramar!!
    Amanda Tyrén

    2013-11-17 | 19:32:25

Kommentera inlägget här: