amandatyren.blogg.se

Den här bloggen är till för er som vill följa min vistelse som Au Pair i Skottland.

Dag 276 - Dunvegan Castle & Neist Point

Kategori: Allmänt

Varför jag inte har lagt ut något på länge nu är för att jag inte har haft wifi sen lördagsmorgon då jag har varit på Isle of Skye och sen bott i det nya huset som för tillfället inte har wifi. 
Vi kommer få wifi installerat till den 17 juni! Men fram tills dess kommer jag få söka efter wifi på kaféer osv så jag kan uppdatera bloggen då. Detta kommer göra så att det blir lite oregelbundna inlägg och kanske flera inlägg på en dag (jag skriver de i förväg så det bara är att ladda upp det sen).
 
Söndag:
Natten var HEMSK. Jag kunde inte sova ett dugg pga min J*vla hals.... Dessutom kände jag mig febrig och hade ont i nacken efter all bilkörning samt pga mina svullna halskörtlar (eller var man nu kallar dem... Tonsiller??)
Jag somnade aldrig riktigt ordentligt utan vaknade hela tiden av att allt smärtade. Så när klockan blev fyra (och det äntligen hade slutat regna ute) gav jag upp, tog mina mediciner och satte mig i bilen istället. Jag tog med kudden och en filt och satte mig där och försökte blunda lite. Det hjälpte någorlunda med halsen och det täpta i näsan eftersom jag satt upp istället för låg ner, vilket var bra, men jag kunde ändå inte riktigt sova. Jag lyckades tillslut somna lite efter fem och då sov jag en timme innan jag vaknade igen.
Vid halv åtta hade jag lyckats slumra till igen för då knackade Laura på bilrutan och väckte mig. Äntligen kunde vi gå upp och göra vid oss! Haha xD
Vi åt frukost och packade ihop alla grejerna innan vi lämnade campingen vid tio och gav oss iväg mot dagens första ställe - Dunvegan Castle! Vilket var fem min körning från campingen eftersom campingen själv var i Dunvegan! Perfekt!! (Därför vi valt denna campingplatsen förstås)
Slottet var jättefräckt! Det var stort och ståtligt och runt omkring fanns jättestora trädgårdar med höga träd och buskar och blommor i olika färger. Det flöt bäckar och floder genom alla de olika trädgårdarna och fanns två vattenfall på två olika ställen, samt flera broar som ledde en över allt vatten. Det var magiskt! Det fanns fyra trädgårdar vad jag minns: en vattenträdgård (med bäckarna, åarna och vattenfallen), en skogsträsgård/stig (en gång som ledde genom blomstrande skog i snirkliga kurvor till nästa trädgård), en gammaldags trädgård (allvarligt talat, det kändes som man var med i en film som Stolthet och Fördom!!) och en cirkulär trädgård (rund, med nyklippt, grönt gräs och en fin blomstrande dekoration i mitten). Och detta var bara trädgårdarna! Inne i själva slottet fick man se en massa saker också. Det var som att gå i ett gammalt museum - vissa av sakerna hade blivit placerade som man kunde tänka sig att det såg ut innan, vissa av sakerna var kvar exakt som det hade varit förr i tiden och det fanns en massa värdefulla saker inramade i glasskåp osv. Det fräckaste var nog fängelsehålan.. ("The Dungeon") jag och Laura trängde oss in i det där lilla rummet av sten och där, mitt på golvet fanns ett hål ner till "fängelset". När vi kikade ner i hålet (som var täckt med glas och galler för säkerhetsskäl nu btw) blev vi livrädda.... Det satt någon där nere!!!!!! Vi båda hoppade till när vi såg personen och sprang bort från hålet men när vi kollade igen såg vi att det bara var en docka - obviously... Men det var inte konstigt att vi blev rädda för det första man såg var ansiktet.. Usch! Tänka sig att folk satt där i det där hemska hålet på riktigt förr i tiden....
Man fick tyvärr inte ta foton inne i slottet men jag kommer lägga ut foton av trädgården på bloggen senare!
 
Efter slottet och trädgårdarna kunde man även ta sig ut på vattnet på en liten båt och se sälar!!!!! Så detta betalade vi självklart för (efter att ha hört att det var ca 40-50 sälar där ute idag!) och vi åkte över det skotska havet i det soliga, vackra vädret i jakt efter att få se vilda sälar!
Och det fick vi se minsann! De var sååå många!! De låg alla och solade sig och tittade nyfiket upp när båten körde förbi! De var så söta och så vackra! Både jag och Laura var överförtjusta och glada över att vi valt att åka med den här säl-turen! Vi har velat se sälar och alla andra vilda djur hela tiden under vår resa och idag fick vi se ca 50 sälar på samma gång! Så fräckt!!
 
Efter denna långa slotts-utflykt åt vi en sen lunch i bilen igen innan vi körde till nästa destination på vår resa - Neist Point Lighthouse! Vi körde i 30 minuter västerut mot kusten och hamnade först på ett litet ställe där vi tog foton i strålande sol och vatten. Sen fortsatte vi vidare längs med de smala, snirkliga klippsvägarna (jag skojar inte, det är ganska läskigt att köra på dessa smala vägar med stup på ena sidan om en, speciellt om man möter andra bilar vilket man gör hela tiden! Bra körerfarenhet dock!!) hela vägen till den berömda fyren vid kusten. 
När vi kom dit såg vi att vi var tvungna att klättra nerför några trappor längs med ett högt berg och sen gå vidare och uppför en annan hög kulle/berg/klippa! Lång promenad minsann, men bakom den där kullen skulle Neist Point Lighthouse vara! 
Så vi påbörjade promenaden, nerför de branta stentrapporna och vidare upp mot nästa kulle. Runt omkring var det blåa havet och det kändes verkligen som vi befann oss någonstans i Caribbean så vackert blått och turkost var det! Särskilt där vågorna slog mot alla klippkanter! Åh så vacker denna ön är!
När vi nått upp till hälften av den där höga kullen kunde vi se fyren på andra sidan - och vackert var det! Fyren stod riktad på högra sidan av den lilla öbukten (kallar man det så?) och runt omkring och bakom vilade det djupblåa havet och den ljusblåa himlen. Det stod på en hemsida att det skulle vara väldigt vackert att kolla på solnedgången här och vi kunde absolut förstå varför!
Vi gick aldrig hela vägen till fyren dock.... Istället fortsatte vi klättra uppe berget (man kunde välja att gå rakt fram och ner igen mot fyren eller åt sidan och klättra uppför den branta biten) och vi nådde toppen efter ett litet tag. Utsikten där var fantastisk! Så himla underbart!! Tråkigt nog kan man inte fånga sånt på bild... Men jag kommer alltid ha kvar det i mitt minne :)
Vi satt på toppen ett tag och njöt av det fina innan vi klättrade ner igen och därefter vidare uppför alla de där stentrapporna (de var mycket brantare när man klättrade upp än ner! XD)
När vi nådde toppen och parkeringen var vi så trötta! Haha! Dessutom var det dags att ta min nya dos medicin för länge sen så det var ganska tufft att kämpa uppför alla de där trapporna när allt kändes pecka.. Men vi gjorde det! :)
 
Och efter detta var det dags att köra hem. Klockan var tre när vi lämnade fyren och en och en halv timme senare var vi på Isle of Skyes mack så vi kunde tanka och köpa lite glass innan resten av vår bilresa.
Vi lämnade ön en halvtimme senare, dvs vid 17.00. Sen körde vi hela vägen hem igen; mot Inverness och sen vidare mot Elgin! Vi var framme vid lauras hus vid 19.30, men då mådde jag så pass dåligt (medicinen slutat verka igen) så jag körde direkt hem till det nya huset där Ben, Ellie, Beth och Lucy redan befann sig och packade upp mina grejer från resan (dvs jag bar dem från bilen till golvet i mitt nya rum, haha) sen pratade jag med Ben och Ellie ett tag; De har gjort sååå mycket med huset redan! Det har så mycket mer saker i sig än vad det hade innan (visst det är lite huller om buller) och med tanke på hur tomt det var i fredags har de verkligen lyckats med en förändring :) Ben säger att det fortfarande är mycket kvar i det gamla huset, men de har ändå kommit en lång bit på vägen :)
Och alla mina saker är nu i mitt nya rum! (Som jag bara kommer ha i 2 & 1halv vecka....) så det var bara att klä om till pyjamas och falla i sängen när jag väl kom upp. Såå skönt!
 
Tack för en superhärlig och trevlig weekend Laura! Och tack Isle of Skye för att du är en så fantastiskt underbar ö! 
 
(Som sagt: foton kommer senare!)

Kommentarer


Kommentera inlägget här: